همه چیز درباره سرطان پوست
زمانی که نام سرطان به گوش می رسد ترس عجیبی افراد را در برمی گیرد. البته حق هم دارند، نام سرطان همیشه با مرگ گره خورده است. خوشبختانه در این سالها پیشرفت پزشکی خوبی در زمینه درمان سرطان به وجود آمده است که ادامه دار نیز خواهد بود. امروز می خواهیم درباره یکی از سرطان های شایع صحبت کنیم، یعنی سرطان پوست.
آیا سرطان پوست خطرناک است؟ چه عواملی سبب ابتلا به سرطان پوست می شود؟ چه کسانی بیشتر در معرض آن قرار دارند؟ روش های درمان آن چگونه است؟ انواع مختلفی دارد؟ در این مقاله به تک تک این سوالات پاسخ خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
سرطان پوست چیست؟
همانطور که از نام سرطان پوست پیداست این بیماری در نتیجه سرطانی شدن سلول های پوستی به وجود می آید. سلول های پوستی در اثر بعضی از عوامل جهش پیدا کرده و شروع به رشد و تکثیر بیش از حد نرمال می کنند. در این زمان سلول های دفاعی بدن که غالبا لنفوسیت های T هستند شروع به از بین بردن سلول های سرطانیب می کنند که غالبا نیز موفق می شوند اما اگر سیستم دفاعی بدن ضعیف باشد، نمی تواند به طور کامل سلول های سرطانی را نابود کرده و این سلول ها توده سرطانی تشکیل می دهند.
علت ابتلا به سرطان پوست چیست؟
علت اصلی ابتلا به سرطان پوست نور خورشید است. البته برخی از عوامل نیز می توانند احتمال ابتلای شخص به سرطان پوست را بیشتر کنند، نظیر پوست روشن.
چرا نور خورشید باعث سرطان پوست می شود؟
نور خورشید دارای اشعه فرابنفش است. همانطور که می دانید نور خورشید طول موج های مختلفی دارد و بازه ای از آن مربوط به اشعه فرابنفش است. اشعه فرابنفش برای تمامی موجودات و کره زمین مضر است. البته درصد زیادی از پرتو فرابنفش در لایه های بالایی جو از بین می رود و به زمین نمی رسد ولی با توجه به نازک شدن لایه اوزون، این اشعه با درصد بالاتری نسبت به گذشته به زمین می رسد. این اشعه زمانی که به پوست انسان می رسد، به درون پوست نفوذ کرده و باعث جهش سلول های پوستی می شود. ادامه این فرآیند نیز در قسمت قبل توضیح داده شد.
انواع سرطان پوست
سرطان پوست تنها یک نوع نیست و انواع مختلفی دارد. پوست دارای لایه های مختلف و سلول های مختلفی است که این لایه ها را به وجود آورده اند. بسته به نوع سلولی که درگیر سرطان می شود، سرطان پوست به 3 دسته:
سرطان ملانوما
سرطان ملانوما خطرناک ترین نوع سرطان پوست است. ملانوما از سرطانی شدن ملانوسیت ها یعنی سلول های تولیدکننده ملانین یا رنگدانه های پوست به وجود می آید. علت خطرناک تر بودن ملانوما نسبت به سایر انواع سرطان پوست این است که ملانوسیت ها در تمام لایه های پوست گسترده اند و اگر بتوانند توده سرطان را به وجود بیاورند، به سرعت می توانند در تمام لایه های پوستی بدن پخش شده و خود را گسترش دهند. به همین علت باید علائم این بیماری را بشناسید و حتما به صورت ماهانه بدن خود را بدون نیاز به مراجعه به پزشک چکاپ نمایید.
سرطان پایه ای و سرطان سنگفرشی
دو نوع دیگر سرطان پوست به نام پایه ای وسنگفرشی شناخته می شوند. علت نامگذاری آنها به این نام، مانند ملانوما این است که در واقع در این نوع سرطان پوست نیز ممکن است سلول های پایه ای یا بازال و یا سلول های سنگفرشی پوست سرطانی شوند.
این دو نوع سرطان همانند ملانوما خطرناک نیستند و خبر خوب این که بیش از 90 درصد مبتلایان به سرطان پوست، به این دو نوع سرطان مبتلا می شوند.
علائم سرطان پوست
همه انواع سرطان پوست به شکل خال غیر معمولی خود را روی بدن نمایان می کنند، اما بسته به نوع و شدت سرطان پوست می تواند خال روی پوست شکل و ظاهر متفاوتی داشته باشد.
اما در ادامه علائم اصلی سرطان پوست را برای شما خواهیم گفت که بتوانید خودتان خال سرطانی را تشخیص دهید.
خالهای معمولی (خال یا نشانههای مادرزادی) معمولاً به شکل لکههای قرمز برجسته هستند. در حالی که، خالهای غیر معمولی (آتیپیک) اغلب از خالهای معمولی بزرگترند.
این خالها رنگهای متفاوت و لبههای نامنظمی دارند. همچنین، ممکن است تعداد آنها از خالهای معمولی بیشتر شود. خالهای آتپیک معمولاً روی کتف و اطراف آن، از سرشانه تا زیر شکم، پایین پاها، سر و گردن به وجود میآیند.
اما، باید بدانید که خالهای غیرمعمولی مختص قسمتهای خاصی از بدن نیستند و ممکن است در هر قسمتی از بدن شما رشد کنند. وجود خال آتیپیک عامل خطرساز بسیار مهمی در ایجاد و گسترش سرطان ملانوما در یک خال معمولی یا حتی پوست معمولی و نرمال است. این سرطان حتی زیر ناخنها هم ممکن است ایجاد شود.
روش های پیشگیری از سرطان پوست
- همیشه در سایه راه بروید. هیچ گاه برای زمانی طولانی (بیشتر از یک ساعت) در معرض نور مستقیم آفتاب نباشید.
- برای محافظت از صورت و گوشهای خود از کلاه آفتابگیر و لبهبلند استفاده کنید.
- بلوزهای آستین بلند و شلوار بپوشید تا از دست و پاهای خود در برابر خورشید مراقبت کنید. مراقب پوست مچ پا و سطح روی پاهایتان هم باشید.
- برای جلوگیری از آفتاب سوختگی از کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر، استفاده کنید. به این ترتیب که 30 دقیقه قبل از خروج از منزل (حتی در هوای ابری) کرم را بر پوست خود بمالید و آن را هر دو ساعت یکبار تجدید کنید. (کرمهای ضد آفتاب طیف گسترده در برابر هر دو پرتو فرابنفش A و B جلوگیری میکنند).
- عینک آفتابی استاندارد بزنید تا از چشمان خود محافظت کنید.
- از یک بالم لب استفاده کنید که SPF آن در سطح ضد آفتاب باشد.
- سعی کنید بین ساعتهای 10 صبح تا 4 بعد از ظهر بیرون نروید و هنگامی که طول سایهتان از خودتان کوتاهتر است، در معرض تابش خورشید قرار نگیرید.
- زمانیکه در نزدیکی آب یا در معرض برف و شن قرار دارید بیشتر احتیاط کنید، چراکه این موارد اشعههای مضر آفتاب را منعکس میکنند و امکان آفتاب سوختگی را افزایش میدهند.
- همیشه تمام پوست بدن خود را پایش کنید و هر تغییری در خالهای بدنتان را سریع به پزشک متخصص نشان دهید.
کلام اخر
امیدواریم این مقاله برای شما مفید باشد. سعی کردیم که شما را با این سرطان شابع آشنا کنیم و بتوانیم به بخش کوچکی از سوالات شما پاسخ دهیم. حتما نظرات خود را در رابطه با این مقاله برای ما بنویسید.
منبع: https://lafarrerr.com/blog/skin-cancer